Doypack Ambalajın Tarihi

Doypack Ambalajın Tarihi

Doypack dik durmak üzere tasarlanmış kilitli bir plastik paketdir. Doypack’ler yaygın olarak toz veya hazır içecekler için kullanılır.

Doypack, 1962’de Thimonnier Company’nin başkanı olan Fransız mucidi Louis Doyen tarafından meyve suyu ve zeytinyağı için ambalaj olarak icat edildi. “Doypack” ticari markası (DOYen PACKaging) uluslararası alanda Louis Doyen’e aittir. Bu paket tipinin diğer adı STAND UP POUCH olarak da geçmektedir.

Başlıca avantajları, ürünü dik konumda sergilemek, baskı için geniş bir yüzey, alternatif bir paketleme sisteminden daha düşük bir fiyatla kapama imkânıdır. Bu ambalajlar gıda maddelerinin (örn. kahve, çay, baharatlar, kurutulmuş meyveler, fındık, meyve suyu, ketçap, mayonez, soslar, şeker vb.), tohumların, kimyasalların, tütünün vb. maddelerin manuel ve otomatik paketlenmesi için kullanılır.

Özellikle son 5 yılda bütün dünyada ve ülkemizde çok popüler bir paket haline gelmiştir. Gıda ürünleri,snacks,kuruyemişler,kuru meyveler, temizlik ürünleri, Pet Food ürünler, kimyasal ürünler vb. birçok alanda kullanılmaktadır.

Doypack ambalajların dolumu ve paketlenmesi için Tam Otomatik veya Yarı Otomatik olarak 2 seçenek vardır.

Seri üretim yapan ve hız isteyen büyük şirketler tam otomatik doypak dolum hatları kullanmaktadır. Tam otomatik doypak dolum hatlarının yatırım maliyetleri oldukça yüksektir ve bu hatların enerji tüketimleri, gerekli nitelikli personel sayısı olarak da haliyle yüksektir.

Butik üretim yapan, kobi işletmeler daha çok Yarı Otomatik Doypack Dolum Makineleri tercih etmektedir. Çünkü yatırım maliyetleri, tam otomatik hatlara göre %80 oranında daha düşüktür. Tek personel ile çalışmaktadır ve az yer kaplar. Tonlarca ambalaj yaptırmaktan kurtulursunuz, çünkü hazır baskısız doypack ambalaj alıp üzerine kendi etiketinizi yapıştırarak bu işi pratik bir şekilde halledersiniz.Temizliği ve ürün geçişleri oldukça kolaydır.Hazır ambalaj kullandığınız için fire oranı sıfırdır. Küçük bir atölyede veya apartman altı bir dükkan da bile paketleme yapabilirsiniz. Bu makineleri herkes rahatlıkla kullanabilir. TDM MAKİNE olarak 1 terazili ve 2 terazili yarı otomatik doypack paketleme makinesi imal etmekteyiz.

Doypack ambalaj kullanırken aşağıda belirttiğimiz hususlara dikkat ediniz;

  • Öncellikle ürünüzü koruyacak, muhafaza edebilecek ambalaj katmanlarını seçiniz. Örneğin paket içine azot gazı basacaksanız, ambalajında bastığınız gazı hapsedebilmesi gerekir. Aksi halde paket dışarıdan oksijen alışverişi yapar ve ürün raf ömrü kısalır ve daha erken bozulur. Ürünlerinizin raf ömrünü 4-5 kat daha fazla uzatmak istiyorsanız TDM MAKİNE’nin imal ettiği TDM-MAP1 ve TDM-MAP2 vakumlu gazlı yapıştırma makinelerini kullanabilirsiniz. Bu makineler ile doypack paketlerin içindeki havayı önce vakum yapıp hemen ardından koruyucu gıda gazını basar ve paketin ağzını yapıştırır.
  • Paketlemek istediğiniz ürün gramajı, alacağınız paket hacmine sığıp sığmadığını kontrol ediniz. Paketi doldurunca biraz boşluk kalması gerekir, Çok fazla doldurulmuş paketin zip’i yani kilit kısmı kapanmayabilir.
  • Doypack paketin ağzını kaliteli bir yapıştırma makinesi ile yapıştırın. İyi yapışmamış paket hava alır, içindeki ürünün dışarı dökülmesine sebeb olur. Birde yalancı yapışma dediğimiz bir yapışma var. Yapışmış gibi gözüküp ufak bir zorlamada hemen açılır. TDM MAKİNE’nin imal ettiği yapıştırma makineleri pnomatik sabit basınç, sabit ısı ve sabit süre ile mükemmel yapıştırma sağlar.
  • Paketin ağzını yapıştırırken yırtma çentiğinin üzerinden yapıştırmanız gerekir. Aksi halde zip (kilit ) işe yaramaz.
  • Doypack paketleri bir standa asarak sergilecekseniz, paket’de asma deliği ( Euroslot ) olmalıdır.
  • Hazır doypack paketleri dolumdan önce taban körüklerinin açılması gerekir. TDM MAKİNE’nin dolum makinelerinde doypack taban açma aparatı standart olarak bulunmaktadır.
  • Doypack paketlere üretim tarihi, son kullanma tarihi ve parti no yazmak için 3 seçenek vardır. Birincisi dolumdan önce paket üzerine termal transfer bir yazıcı ile yazmak, ikincisi Dolumdan sonra inkjet yazıcı ile yazmak, üçüncüsü ise etiket üzerine yazıp pakete yapıştırmaktır.
  • Gıda ürünleri için daha çok pencereli doypack paketler tercih edilmektedir. İnsanlar aldıkları ürünü görmek istiyorlar, penceren gördükleri ürün güven veriyor. Bu noktada da bazen şöyle bir durum açığa çıkıyor. Örneğin kuruyemişlerin tuzları, tozları ve küçük kabukları, statik elektrikten dolayı penceye yapışıyor ve bayat, eski ve tozlu bir görüntü oluşuyor. TDM MAKİNE bu durumu ortadan kaldırmak için inovatif bir çalışma yaparak, dolumdan hemen önce bu tozları, tuzları ve küçük kabukları otomatik ayrıştırıyor ve tertemiz, şeffaf cam gibi paketleme yapmanıza olanak sağlıyor.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


WhatsApp
Soru sorabilirsiniz.
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?